JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Question Paper with Solution

in this blog, I will share the JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Question Paper with Solution. This question helps with the upcoming jee main exam.

JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Question Paper with Solution

JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Physics Question Paper with Solution

1. Resistance of length l is cut into five parts and those parts are put in parallel. then find new resistance.
Ans: R/25

2. A particle is performing SHM with an Amplitude of 4 cm and max. velocity 10 cm/sec. then find out the position of the particle where velocity becomes 5 cm/sec2.
Ans: 2√ 3

3. Find the moment of inertia along this dotted axis
Web capture 27 1 2024 172950 www.youtube.com
(A) 32 kg-m²
(B) 8kg-m²
(C) 16kg-m²
(D) 4 kg-m²

4. Particles of masses 1000 kg is moving at 6m/s and 200 kg is placed over Find out the final velocities of particles.
(A) 5 m/s
(B) 6 m/s
(C) 9 m/s
(D) 10 m/s
Ans: (A) 5 m/s

5. Statement 1: Linear momentum and moment of force have the same dimensions
Statement 2: Planck’s constant and angular momentum have the same dimension.
(A) Statement 1 is correct while statement 2 is false
(B) Statement 1 is false while Statement 2 is correct
(C) Both statements are correct
(D) Both Statements are false
Ans: (B) Statement 1 is false while Statement 2 is correct

6. If the electron revolving in the 3rd Bohr’s orbit of Hydrogen species has a radius is R then what will be its radius in the 4th orbit in terms of R?
(A) 25R/9 (B) 16R/9 (C) 36R/9 (D) 9R/16
Ans: (B) 16R/9

7. Statement 1: The viscosity of gas is more than that of liquid
Statement 2: By adding insoluble substance surface tension of the liquid decreased
(A) Both correct
(B) 1 correct 2nd incorrect
(C) Both incorrect
(D) 1 incorrect 2nd correct
Ans: (D) 1 incorrect 2nd correct

8. Which of the following cannot be measured by a spherometer
(A) Optical rotation of liquid
(B) Focal length of convex lens
(C) Focal lense of concave
(D) Thickness of slab
Ans: (A) Optical rotation of liquid

9. Two infinite current-carrying wires having current I in opposite directions are shown below. find the magnetic field in S.I. units, at point P.
Web capture 27 1 2024 174943 www.youtube.com
(A) 7μ0 I/π
(B)10μ0 I/π
(C)5μ0 I/π
(D)μ0 I/π
Ans: (B)10μ0 I/π

10. A charge Q = 10-6C is placed at origin. Find the potential difference between two points A and B whose position vectors are (√31 + √3ĵ)m and √6ĵ respectively î
(A) Zero
(B) 100 volts
(C) 2000 volts
(D) 500 volts
Ans: (A) Zero

11. if the diameter of the earth becomes half (keeping mass constant), then the acceleration due to gravity at the surface of the earth becomes.
(A) half
(B) four times
(C) twice
(D) three times
Ans: (B) four times

12. Two masses m₁ = 4 gm and m₂ = 25 gm are having same kinetic energy. find the ratio of linear momentum (A) 1:5
(B) 2:5
(C) 1:1
(D) 1:6
Ans: (B) 2:5

13. A Charge of 13 µC is placed at the centre of the ring having charge 2n column. If the radius is 3m find tension in the ring.
Ans: 13*103

14. If μ = cot(A / 2) of the prism of angle A. Find min deviation
Ans: δmin= π- 2A

15. Find out the charge on a capacitor of 150 µF in a steady state.
Web capture 27 1 2024 18632 www.youtube.com
(A) 150 μ C
(B) 250 με
(C) 350 με
(D) 200 με
Ans: (A) 150 μ C

16. A Rectangular loop of dimension 2 * 2 cm is placed in external field B = 4T at an angle of 60° is Removed in 10 sec. If induced emf is x µV. Find x.
Ans: 80

17. A hollow Cylindrical conductor has a length of 3.14 m, while its inner and outer diameters are 4mm and 8 mm respectively. The resistance of the conductor is n * 10 – 3 If the resistivity of the material is 2.4 * 10 – 8 * Omega*m The value of n is ________.
Ans:

18. If two rails are separated by 1.5 m & train is moving with 12 m/s. on banked track of r = 400 m. find Δh.
Ans:

19. In the given meter bridge circuit, a null point is found at 60 cm from end A. The unknown resistance S is
Web capture 27 1 2024 19825 www.youtube.com
And: S = 90.

20. Find the apparent depth of the base
Web capture 27 1 2024 19115 www.youtube.com

JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Chemistry Question Paper with Solution

1. Which of the following can not show a variable oxidation state?
(A) Chlorine
(B) Fluorine
(C) Bromine
(D) lodine
Ans: (B) Fluorine

2. Which has the highest magnetic moment
(A) [Ar] 3d8
(B) [Ar] 3d3
(C) [Ar] 3d9
(D) [Ar] 3d2
Ans: (B) [Ar] 3d3

3. Correct order of spin magnetic moment
(A) [Fe (H2O)6 ]+2 >[Fe(CN)6 ]3- >[V(H 2 O)6 ]+3
(B) [Fe(CN)6 ]3- >[Fe (H2O)6 ]+2 >[V(H2 O) 6 ]+3
(C) [Fe (H2O)6 ]+2 >[V(H 2 O)6 ]+3 >[Fe(CN)6 ]3-
(D) [V(H 2 O)6 ]+3 >[Fe(CN)6 ]3- >[Fe (H2O)6 ]+2
Ans: (C) [Fe (H2O)6 ]+2 >[V(H 2 O)6 ]+3 >[Fe(CN)6 ]3-

4. Sum of bond order of CO & NO+.
Ans: 6

5. Electron configuration of element neodymium Nd (Atomic number 60)
(A) (xe) 6s2 5d1 4f3
(B) (xe) 6s2 5d0 4f4
(C) (xe) 5d0 6s1 4f5
(D) (xe) 6s0 5d0 4f6
Ans: (B) (xe) 6s2 5d0 4f4

6. K2Cr2O7 + NaCl + H2SO4 —–> A+ other product A + NaOH ——> B+ other product B + lead acetate ——> CH3COOH Yellow ppt (C) A, B, C respectively:
(A) CrO2Cl2, Na2CrO4, PbCrO4
(B) Na2CrO4, PbCrO4, CrO2Cl2
(C) PbCrO4, CrO2Cl2, Na2CrO4
(D) CrO2Cl2, PbCrO4, Na2CrO4
Ans: (D) CrO2Cl2, PbCrO4, Na2CrO4

7. Number of species in which S is in +4 oxidation state H2S2O7, H2SO4, SF4, SO3, SOCI2, H2SO3
Ans: 3

8. Statement-I: Boron has the highest melting point in group 13 elements.
Statement-II: The structure of boron is a giant covalent polymeric structure
Select the correct statement from the given below:
(A) Statement-l and statement-Il both are correct
(B) Statement-l is correct, statement-Il is false
(C) Statement-l and statement-ll both are false
(D) Statement-l is false, statement-Il is correct
Ans: (A) Statement-l and statement-Il both are correct

9. Which of the following molecules is polar?
(A) CO2
(B) CCl4
(C) CH3CI
(D) CH2 = CH2
Ans: (C) CH3CI

10. (1) SN1 = Racemisation
SN2 = Retention
(2) SN1 = Racemisation
SN2 = Inversion

11. Which of the following has the highest enol content?
image
Ans: A

12. Web capture 27 1 2024 204534 www.youtube.com
(A) 1-ethyl-3,3-dimethyl cyclohexane
(B) 3-ethyl-1,1-dimethyl cyclohexane
(C) 1-ethyl-3,3-dimethyl cyclohexane
(D) 3-etnyi-i,i-dimetinyi cyclohexene
Ans: (B) 3-ethyl-1,1-dimethyl cyclohexane

13. image 1

(A) Alicyclic
(B) Aromatic
(C) Antiaromatic
(D) Acyclic
Ans: (A) Alicyclic

14. Basic strength
image 2
Ans: D

15. image 3
Ans: 4

16. Acidic strength order:
image 4

17. Statement-1: Para-nitrophenol is more acidic than ortho and meta-nitrophenol.
Statement-2: Ethyl alcohol gives immediate turbidity with laca’s reagent
(A) Statement-1 is true, statement-2 is false
(B) Statement-1 is false, statement-2 is true
(C) Statement-1 is true, statement-2 is true
(D) Statement-1 is false, statement-2 is false
Ans:(A) Statement-1 is true, statement-2 is false

JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Mathematics Question Paper with Solution

1. Find the value of ‘p’ if 3 + 3+p/4 + 3+2p/ 42 +. …….∞ = 8.
(A) 9
(B) 5/4
(C) 3
(D) 1
Ans: (A) 9

2. Given two progressions
S₁: 4, 9, 14, 19, upto 25th term
S2: 3, 6, 9, upto 37th term
The total number of common terms in S₁ & S₂ will be
(A) 7
(B) 8
(C) 10
(D) 6
Ans: (A) 7

3. Two lines L₁ and L, which trisect the line 4x + 5y = 20 between the coordinate axis in the first quadrant and both pass through the origin. Then the slope of each line will be
(A) 8/5 & 2/5
(B) 8/5 & 1
(C) 2/5 & 1/2
(D) 5/2 &1/2
Ans: (A) 8/5 & 2/5

4. n-1Cr = (k2-8) nCr+1, find the range of value of k.

JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Question Paper with Solution PDF Download

If you are interested to download the JEE Main 2024 Jan 27 Shift 1 Question Paper with Solution PDF